Monika Lekovská

ICT v životě školy

Užijte si Dobrou hru 🎮

Každý má rád dobrou hru… Ale dobré hry vznikají, když spolu všichni hrajeme bezpečně, férově a vzájemně se zapojujeme.

Využijte nový svět v Minecraftu jako zábavný a kreativní úvod do budování zdravých návyků při hraní online her s cílem vytvořit lepší online komunitu. Nová hra CyberSafe: Good Game je navržena tak, aby učila žáky odpovědnosti, rozvíjela jejich digitální gramotnost a ukázala nástroje, reakce a strategie, potřebné k jejich digitální pohodě.

Jdeme na to!

Příběh začíná těsně před letními prázdninami. Skupina přátel se schází na autobusové zastávce a spřádá plány, jak společně postoupit na vyšší úroveň ve své oblíbené hře Bloon Pop. Ale je tu problém: Jeden kamarád se přizná, že nemůže hrát, protože rozbil svůj ovladač po frustrujících setkáních s online protivníky a podvodníky.

Aby podpořili svého spoluhráče, rozhodne se herní tým vytvořit příručku Průvodce dobrou hrou, který jim pomůže mít příjemnější online zážitek.

Než se však pustíte do hraní, musíte si splnit své domácí povinnosti a být aktivním členem své rodiny.

Poté, co si doma vyřídíte své povinnosti, můžete si zahrát Bloon Pop.
Vaším cílem je prasknout balónky soupeřova týmu.

A začít psát příručku Průvodce dobrou hrou.

Jakmile začnete hrát, setkáte se s běžnými problémy, které se objevují v online prostoru. Budete se muset vypořádat s náhodnými spoluhráči, kteří sabotují váš postup a podváděním, nadměrným rozptylováním v herním chatu, nevhodnými přezdívkami, jazykem a dalšími. 

V každém ze šesti herních scénářů máte možnost vybrat si správné nástroje k řešení problému. Můžete hráče ignorovat, ztlumit nebo nahlásit chování.

Naučíte se také, že by se tyto nástroje neměli zneužívat – například nahlásit soupeře, který vyhrál hru spravedlivě. 

Po každé výzvě se hráči zamyslí nad tím, co zažili, a přidají záznam do Průvodce dobrou hrou, který vytvářejí pro svého kamaráda. Tato příručka bude také fungovat jako kodex chování pro jejich vlastní herní zážitky v reálném světě. 

Žáci si tak procvičí i psaní na klávesnici a editaci textu.

Na konci hry vás čeká certifikát.

Pokud byste si chtěli svět zahrát se svými žáky, můžete využít pro úvod přiloženou prezentaci.

Hodně štěstí a GG! 🙂

Malá letní škola Lego Education Spike, 9. a 10. 7. 2024, Praha

Srdečně vás zveme na dvoudenní letní školu Lego Education, která se bude konat 9. a 10. července v Praze.

Na praktických příkladech se naučíme, jak efektivně pracovat se sadami  LEGO® Education Spike Essential Spike Prime.

Ukážeme si, jak stavebnice využít pro výuku informatiky dle nového RVP a jak je zapojit do dalších předmětů.

Během workshopů získáte praktické zkušenosti i inspiraci do výuky a budete mít možnost sdílet své zkušenosti s kolegy. 

Zaměříme se také na využití vzdělávacího konceptu STEAM a LEGO® Education přístupu ke vzdělávání, který pomáhá dětem budovat důvěru ve vlastní schopnosti prostřednictvím učení se hrou!

Lektorkou kurzu je Mgr. Monika Lekovská, certifikovaná lektorka LEGO Education Academy.

Certifikované školení, celkem 16 vyučovacích hodin. Nepotřebujete žádné předchozí znalosti.

Místo: ZŠ a MŠ Dr. Edvarda Beneše, Jizerská 816, 196 00  Praha 9 – Čakovice

Cena: 4800,- Kč

V ceně kurzu je započítán 2 x oběd a coffee break.

Je možné přihlásit se i zvlášť na Essential 9. 7. nebo Prime 10. 7., tuto možnost prosím uveďte při přihlášení do poznámky. Cena 2400,- Kč za jednodenní kurz.

Pro mimopražské je možné doobjednat ubytování přímo v Čakovicích v hotelu Imos, dvoulůžkový pokoj se snídaní 845,- Kč/osoba. Tuto možnost prosím vyberte po přihlášení v zaslaném dotazníku.

Přihlášení: Školení pedagogů – Růžovka.cz a.s. (ruzovka.cz)

Těšíme se na setkání s Vámi!

Veselé a hravé LEGO Vánoce 🎄🎶

K vánočnímu času patří nejen dárky a oslavy, ale také udržování vánočních tradic, jako je zdobení stromečku nebo zpívání koled. My jsme přidali ještě kreativitu a vzdělávání a originálním hrajícím lego stromečkem podpořili vánoční náladu.

Do projektu jsme se pustili s menšími i většími žáky, kteří využili stavebnice, které už dobře znají. Různé stromečky jsme tak vytvořili ze stavebnic Lego Education Spike Essential a Spike Prime.

Prvním krokem bylo plánování.
Pro inspiraci jsme si pustili video na Youtube: Lego Spike Prime Christmas Tree (youtube.com)


Žáci dostali za úkol ve dvojicích vymyslet, jak by měl jejich vánoční stromeček vypadat. Diskutovali o různých nápadech a zkoušeli najít dílky, které by se jim ke stavbě hodily. Učili se tak zároveň komunikovat a spolupracovat.

Po plánování přišla na řadu stavba základny. Žáci využili různé prvky stavebnice k vytvoření stabilní a pevné podpory pro svůj stromeček, na ni umístili motor jako podstavu, na kterou pak stavěli vlastní verzi stromečku.

Tato fáze byla plná kreativity. Žáci si vybírali různé barevné a tvarové prvky, které sloužily jako ozdoby pro jejich stromeček. Každý žák měl možnost vyjádřit svou osobní kreativitu a přispět k celkovému designu. Jednou z nejzajímavějších částí stavby bylo zapojení dalších senzorů, světla, pohybu a hudby.

Mladší žáci se pustili do stavby se stavebnicí Spike Essential, která obsahuje jiné dílky než Spike Prime, který byl použitý v úvodním videu. Museli tak ještě víc zapojit svou představivost a kreativitu. Měli možnost připojit jen dva senzory, nejčastěji použili motor pro otáčení stromečku a světelnou mřížku na rozsvícení.

Programování hudby bylo z videa hůře čitelné, proto jsem žákům bloky přepsala do souboru a nasdílela přes Teams. Po zadání správných not se přehrála koleda We Wish You a Merry Christmas.

Pokud bloky hudby v aplikaci nevidíte, je třeba je přidat vlevo dole u rozšíření. Stačí kliknout na tlačítko rozšíření a vybrat hudbu. Viz. obrázek.

U stavebnice Essential jsme přidali hudbu, kterou vydává zařízení. U Prime lze kromě hudby využít i zvuk, který vydává přímo hub, případně spojit obojí.

Na závěr každá skupina prezentovala svůj unikátní vánoční stromeček, vysvětlila, jaké myšlenky a inspirace je vedly, a co se naučili během celého projektu.

Přejeme šťastné a kreativní Vánoce🎄

Rozsviťme vánoční stromeček 🎄👼🎁

Blíží se Vánoce a my jsme se opět vrhli na procvičování získaných znalostí a dovedností prostřednictvím Minecraftu. Letos jsme se studenty z Microsoft studentského trenérského centra do nového oblékli Vánoční stromeček 2021. Na základě zpětné vazby od dětí jsme vylepšili úkoly zaměřené na bezpečnost a šifrování. Tímto jim patří velké díky nejen mé, ale také žáků, které vánoční hodina velmi bavila.

Svět jsem žákům nachystala do Teams, do Práce v předmětu. Odtud si jej stáhli a hned v začátku tak zopakovali své dovednosti práce se soubory a školním Office prostředím. Pokud byste si svět chtěli zahrát také, můžete jej stáhnout zde: Vanocni-Stromecek_2023.mcworld
Svět není třeba žákům nijak zvlášť vysvětlovat, vše se dozví z připravené knihy a od NPC postav, které je světem provází.

První čtyři úkoly se týkají bezpečnosti na internetu. Za každou správně zodpovězenou otázku získají žáci odměnu v podobě výběru části vánočního stromečku, který na ně na konci cesty čeká.

Průvodce, v podobě mluvícího počítače, jim vždy podá k úkolu bližší vysvětlení.

Další dva úkoly se týkají šifrování. Šifra už ze své podstaty nemůže být snadná, a tak žáci opět najdou v truhle knihu s nápovědou, jak zašifrovanou zprávu odhalit.

Schválně, zkuste to s námi také. Co se skrývá za písmeny na zdi? 😉

Kdyby přeci jen nápověda nestačila, je dobré dát hlavy dohromady a zkusit si s úkolem poradit s kamarádem.

Další nápovědy jsou i na ostatních zdech místnosti.

Součástí úkolu je i procvičování psaní a orientace na klávesnici.

Správně dešifrované slovo musí žáci v kovadlině napsat bez háčků a čárek na papírek a ten pak klávesou Q upustit na podlahu.

Šestý úkol opět prověří naše dešifrovací schopnosti. Také nalézt malou truhlu s kovadlinkou není úplně jednoduché 😉.

Poslední TAJEMSTVÍ jsme odhalili a za odměnu na nás čeká vánoční dárek v podobě fotoaparátu, portfolia a knihy s brkem.

Stačí najít správné tlačítko a můžeme se proletět po celém, krásně zasněženém světě.

Na památku si u stromečku pomocí klávesových zkratek můžeme vyfotit selfíčko a napsat do knihy pár vánočních řádků.

Nejčastěji žáci popisovali, jak se jim svět líbil, psali dopis Ježíškovi nebo svá vánoční přání.

Pomocí Výstřižků jsme knihu vystřihli a uložili do připravené složky. Všechny potřebné znalosti jsme tak prokázali a mohli odejít s jedničkou a úsměvem 😁.

Šťastné a veselé Vánoce 🎄

Šťastné a hravé Vánoce !🎄🌠☃️

Po roce se opět blíží Vánoce a také čas ověřit, co se žáci stihli naučit. Proto jsme společně se studenty Microsoft STC (studentské trenérské centrum) připravili další speciální svět přímo na míru. Tímto jim patří velké díky, zvláště pak od žáků, které hodina moc bavila a kromě opakování a procvičování se zde dověděli i novinky ohledně Vánoc z jiných koutů světa.

Jak na to? Svět jsme si s žáky sdíleli prostřednictvím týmu v aplikaci Teams. Každý úkol, stejně jako v hodinách kódu, začíná rozhovorem s NPC postavou, která žákům vše vysvětlí. Proto je třeba pozorně číst, abychom se zbytečně cestou nezasekli 🙂

V prvním úkolu je potřeba naprogramovat agentovi cestu k adventním svíčkám. Za odměnu si můžete vybrat různé druhy listů k ozdobě adventního věnce v závěru hry.

Druhý úkol ověří znalosti vánočních zvyků a tradic a v polovině úkolu také prověří vaši obratnost při parkouru. Pokusů máte neomezeně, ale kdyby se vám přeci jen nedařilo, dá se parkour zdolat i teleportem.

Pokud zvládnete i třetí úkol zaměřený na psaní znaků na klávesnici, můžete se směle pustit do vánočních přání. Větu: „Přejeme Vám šťastné a veselé Vánoce!“, už určitě špatně nenapíšete.

Papírky ke psaní najdete v truhlách po stranách místnosti. Slova můžete v kovadlině správně napsat na jednotlivé papírky najednou, či po jednom a následně je vhodit do připravených truhel tak, jak jdou správně za sebou.

Čtvrtý úkol vám možná zprvu zamotá trochu hlavu, jakmile se ale zorientujete v záhlaví připravené tabulky, určitě jej hravě zvládnete.

Poslední úkol s písty podpoří informatické myšlení, logiku i postřeh a koordinaci.

A je to! Zvládli jste to! Máte vše potřebné ke zdobení a rozsvícení adventního věnce.

A byla by škoda si neuchovat vzpomínky. Fotoaparát a kniha s brkem jsou tu právě pro vás a vaše postřehy, zážitky, koledy, či vánoční přání.

Studentům STC dávám také 10 z 10 😁, odvedli opravdu velký kus hravé práce👍

Svět si můžete stáhnout v záložce Ke stažení. Pokud jste Minecraft nikdy nehráli, doporučuji nejprve projít alespoň základní tutoriál v knihovně. Ale nebojte, zvládli to i žáci čtvrté třídy, kteří Minecraft hráli teprve třetí hodinu. U menších žáků doporučuji probrat způsob programování v MakeCode, např. hodinou kódu nebo programovatelným vánočním přáním: MakeCode for Holidays (microsoft.github.io), neuškodí také zopakovat psaní znaků na klávesnici.

Hravý a zábavný advent!

Zahrajme si minigolf🏌️‍♂️⛳

Minigolf je oblíbená letní hra a můžete se do něj pustit i s lego stavebnicí😁
Lekce Minigolf z Bláznivých karnevalových her vás nejen pobaví, ale zároveň také hodně naučí o pohybu, rychlosti a síle.

Základní model podle návodu v lekci je rychlý a jednoduchý, proto se můžete déle soustředit na programování a různé změny dráhy.

Překážek lze vymyslet opravdu hodně. Zkusit můžete třeba vodní příkop, kopeček či zatáčku. Stále zbývá spousta dílků i na vylepšení okolí dráhy, v golfovém parku se určitě bude líbit jezírko či lavička.

Se změnou dráhy je samozřejmě potřeba upravit i program tak, aby míček zůstal v cíli. Síla úderu nesmí být ani moc malá, ale ani velká, aby se míček neodrazil.

A co zkusit třeba retardér, jako na přechodu před školou?

Když je ale překážek mnoho, jak dostat míček až do jamky, aby cestou neztratil potřebnou rychlost?

Zajímavým řešením je například zatížení ramene.

Máte ještě čas? Zkuste přidat publikum a potlesk, když se úder povede 👏

Namluvit můžete i různé vtipné sportovní komentáře a zvuky, nebo prostě jen přidat hudbu.

A nezapomeňte si nakonec vyzkoušet skvělá hřiště všech ostatních kamarádů😎

Určitě si užijete spoustu zábavy!🏌️‍♂️🌞

IT kroužek, pro žáky 4. – 6. tříd

Kroužky na ZŠ a MŠ Dr. E. Beneše, Praha-Čakovice

Baví tě moderní technologie a hry? Chceš se naučit programovat jednoduché hry a animace v blokových programech? Nemusíš mít žádné předchozí zkušenosti s programováním, vše se naučíš společně s kamarády v kroužku. Vyzkoušíme si různé hry i programovatelné robotické hračky. Zkusíme si pohrát s umělou inteligencí, vyrobit hologram a spoustu dalších zajímavých aktivit.

Kroužek je vhodný pro začátečníky i pokročilé.

Kdy, kde a jak kroužky probíhají?

  • 1x týdně (60 min)
  • pondělí 16:00 – 17:00
  • 14 lekcí/pololetí (děti je možné přihlásit i během pololetí)
  • skupina 8 – 15 dětí
  • nahrazení výuky v případě prázdnin, svátku nebo jiného důvodu – nebojte, děti nikdy o žádnou lekci nepřijdou, lekce se jen o týden posunou
  • dětem je poskytnut všechen potřebný materiál a pomůcky
  • sraz s dětmi na recepci budovy Jizerská

Začátek pololetí: 11. 9. 2023
Cena za pololetí: 2.990,- Kč

Cena při platbě obou pololetí najednou 5.690,- Kč

Přihlásit se můžete prostřednictvím formuláře: zde

Tvoříme a programujeme v MINECRAFT Education, pro žáky 4. – 7. tříd

Kroužky na ZŠ a MŠ Dr. E. Beneše, Praha-Čakovice

Baví tě počítače a Minecraft? Chceš se naučit základy nebo se dozvědět víc o jeho možnostech či programování? Pak je tento kroužek právě pro tebe.

Tvoříme a programujeme v Minecraftu je hravý a zábavný kroužek, kde děti rozvíjí svou představivost a kreativitu a zároveň se naučí úžasné věci ze světa počítačů, Minecraftu a programování.

Kdy, kde a jak kroužky probíhají?

  • 1x týdně (60 min)
  • pondělí 15:00 – 16:00
  • 14 lekcí/pololetí (děti je možné přihlásit i během pololetí)
  • skupina 8 – 16 dětí
  • nahrazení výuky v případě prázdnin, svátku nebo jiného důvodu – nebojte, děti nikdy o žádnou lekci nepřijdou, lekce se jen o týden posunou
  • děti můžou díky školnímu Office účtu pokračovat ve hraní i doma
  • sraz s dětmi na recepci budovy Jizerská

Začátek pololetí: 11. 9. 2023
Cena za pololetí: 2.990,- Kč

Cena při platbě obou pololetí najednou 5.690,- Kč

Přihlásit se můžete prostřednictvím formuláře: zde

Robotika s Lego Education Spike, pro žáky 4. – 8. tříd

Kroužky na ZŠ a MŠ Dr. E. Beneše, Praha-Čakovice

Baví tě LEGO a robotika? Chceš si stavět úžasné modely a rozvíjet své programátorské dovednosti? Pak je tento kroužek právě pro tebe.

V lekcích se věnujeme stavbě modelů na dané téma, které následně naprogramujeme a rozpohybujeme.

V průběhu roku si vyzkoušíme i náročnější úkoly ze soutěže First Lego League (FLL) a další roboty (ozoboty, iRobot Root, Codey Rocky, … )

Przygotowanie do konkursów

Základ modelu stavíme většinou podle návodu, který pak dále rozvíjíme dle vlastní fantazie a představivosti. Pracujeme většinou ve dvojicích nebo skupinách, navzájem si pomáháme, společně hledáme různá řešení problémů a oceňujeme nápady ostatních.

Kdy, kde a jak kroužky probíhají?

  • 1x týdně (60 min)
  • pondělí 14:00 – 15:00
  • 14 lekcí/pololetí (děti je možné přihlásit i během pololetí)
  • skupinová výuka (8 – 16 dětí – spolupráce ve dvojicích)
  • nahrazení výuky v případě prázdnin, svátku nebo jiného důvodu – nebojte, děti nikdy o žádnou lekci nepřijdou, lekce se jen o týden posunou
  • dětem je poskytnut všechen potřebný materiál a pomůcky (stavebnice, iPady)
  • sraz s dětmi na recepci budovy Jizerská

Začátek pololetí: 11. 9. 2023
Cena za pololetí: 2.990,- Kč

Cena při platbě obou pololetí najednou 5.690,- Kč

Přihlásit se můžete prostřednictvím formuláře: zde

« Starší příspěvky

© 2024 Monika Lekovská

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑